top of page

Je gedachten die eindeloos in cirkels draaien. Wat nu?

Bijgewerkt op: 10 sep. 2023Ken je dat, dat gevoel dat alles lijkt vast te lopen, dat je leven op het verkeerde spoor lijkt te zitten. Dat je gedachten in een cirkel blijven lopen. Je piekert, je maalt, je voelt je lastig. Herkenbaar? Ik denk dat iedereen wel zulke momenten in zijn leven meemaakt.

Maar wat doe je dan?

Vanuit verschillende hoeken zal je wel tips krijgen. "Ga eens een wandeling maken om je hoofd leeg te maken, of misschien zal yoga of meditatie wel helpen, of schrijf het allemaal eens neer". Deze adviezen zullen vast wel helpen voor velen onder jullie, maar als mijn hoofd vol zit, als alles lijkt te tollen in mijn hoofd, als alleen frustratie, boosheid of verdriet mijn lichaam doet verkrampen dan heb ik de kracht niet om 'iets' te doen.

Het enige dat ik dan kan doen, is letterlijk 'niets'. Niets zeg je, ja maar dan blijf ik me wel lastig voelen. En toch...

Ook lastigheid is een menselijk gevoel, het mag er zijn net zoals vreugde, verliefdheid of passie. Ik hoef dus mijn gedachten niet te beoordelen. Want door net meer aandacht te geven aan 'dat mag niet' of 'ik mag niet zo denken', geef je net meer aandacht aan die gedachten en de gevoelens die daarbij komen. En het zijn nou net die gedachten over mijn gedachten die me vaak in de problemen brengen.

Wat me wel helpt is het aanvaarden dat ik me nu gewoon (effe) lastig voel. Het gewoon laten zijn, niks forceren maar je gedachten gewoon observeren, ze laten aanwezig zijn.


Ik zie gedachten dan ook als een stroom. Zoals de lucht die je in- en uitademt, die er in en er ook weer uit gaat. Ademen gaat vanzelf, in en uit, ik moet daar niks voor doen, je moet daar zelf niet over nadenken ;-) Zo kijk ik ook naar gedachten, ze stromen binnen en stromen ook weer naar buiten. Voor je het weet staat er weer een volgende gedachte klaar. Het gaat vanzelf. Als je de stroom zo laat stromen komt de rust vanzelf weer. Zoals een woeste rivier in een storm, na de storm ook weer rustig kabbelend verder stroomt.


Hoe meer ik zie dat ik mijn eigen ervaring creëer vanuit mijn gedachten, hoe sneller ik me begin te ontspannen van het drama of de lastigheid en terugkom in het hier en nu. En vanuit die rustigere plek weet ik meestal het juiste te doen.


Nathalie
298 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page